Błonnik pokarmowy – znaczenie i rola
- by Bartosz Fabrycki
- in Dietetyka
- on 22 lutego, 2019
0
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.
Schematycznie błonnik pokarmowy możemy podzielić na:
1. Polisacharydy nieskrobiowe:
– celuloza
– polisacharydy niecelulozowe
* nierozpuszczalne w wodzie
– hemicelulozy
* rozpuszczalne w wodzie
– pektyny
– polisacharydy roślin morskich (alginiany, agar, karageny)
– gumy i kleje roślinne
2. Oporna skrobia.
3. Ligniny.
Rola:
1. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie :
– pobudza funkcję żucia
– buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego,
– daje uczucie sytości,
– pobudza ukrwienie jelit,
– reguluje wydzielanie hormonów i enzymów trawiennych przewodu pokarmowego,
– zapobiega przed zaparciami, polipami, żylakami odbytu i chorobą nowotworową.
2. Błonnik rozpuszczalny w wodzie:
2. Błonnik rozpuszczalny w wodzie:
– zwalnia tempo wchłaniania glukozy,
– wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych,
– zmniejsza stężenie cholesterolu,
– opóźnia wchłanianie trójglicerydów,
– działa odtruwająco, poprzez wiązanie toksycznych związków,
– jest pożywką dla bakterii.
Dieta uboga w błonnik pokarmowy sprzyja rozwojowi otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2. Prowadzi do zaparć, zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej, uchyłkowatości jelita grubego, raka sutka u kobiet, a także nowotworów jelita grubego. Z kolei nadmierna konsumpcja zmniejsza wchłanianie wapnia, żelaza, cynku oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
W niektórych jednostkach chorobowych duże spożywanie błonnika pokarmowego nie jest zalecane ze względu na ograniczenie wchłaniania wyżej wymienionych minerałów – Fe, Zn, Ca (choroby przewodu pokarmowego, niedokrwistość).
Błonnik pokarmowy znajdziemy w następujących produktach spożywczych:
– pieczywo żytnie razowe,
– pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren,
– orzechy,
– suszone owoce,
– warzywa i owoce,
– nasiona roślin strączkowych,
– płatki zbożowe,
– kasze.
Zgodnie z zaleceniami WHO zaleca się spożywanie błonnika pokarmowego na poziomie 25 g na dobę.To jest oczywiście kwestia indywidualna i zależy od kilku czynników m.in. od towarzyszącej choroby.
Należy pamiętać o odpowiedniej ilości spożywanej wody. Błonnik pokarmowy wiąże wodę. Gdy dostarczamy jej za mało wiążę wodę obecną w przewodzie pokarmowym. Masy kałowe wysychają i możemy mieć problemy z zaparciami.
Warto wiedzieć, że błonnik pokarmowy często wchodzi w interakcję z lekami, co może zmniejszyć działanie docelowe leku. Dlatego warto zachować odpowiednią przerwę pomiędzy posiłkiem bogatym w włókno pokarmowe, a przyjmowanym lekiem.
Tags: błonnik pokarmowy, trawienie, woda, zaparcia