Bydgoszcz
+48 665 563 045
bartosz.fabrycki@o2.pl

Błonnik pokarmowy – znaczenie i rola

Błonnik pokarmowy – znaczenie i rola

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.
Schematycznie błonnik pokarmowy możemy podzielić na:
1.       Polisacharydy nieskrobiowe:
– celuloza
– polisacharydy niecelulozowe
  * nierozpuszczalne w wodzie
                  –  hemicelulozy
  * rozpuszczalne w wodzie
                 – pektyny
                 – polisacharydy roślin morskich (alginiany, agar, karageny)
                 – gumy i kleje roślinne
2.       Oporna skrobia.
3.       Ligniny.
 
Rola:
1.  Błonnik nierozpuszczalny w wodzie :
– pobudza funkcję żucia
– buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego,
– daje uczucie sytości,
– pobudza ukrwienie jelit,
– reguluje wydzielanie hormonów i enzymów trawiennych przewodu pokarmowego,
– zapobiega przed zaparciami, polipami, żylakami odbytu i chorobą nowotworową.
 2. Błonnik rozpuszczalny w wodzie:
 – zwalnia tempo wchłaniania glukozy,
 – wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych,
 – zmniejsza stężenie cholesterolu,
 – opóźnia wchłanianie trójglicerydów,
 – działa odtruwająco, poprzez wiązanie toksycznych związków,
 – jest pożywką dla bakterii.
 
Dieta uboga w błonnik pokarmowy sprzyja rozwojowi otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2. Prowadzi do zaparć, zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej, uchyłkowatości jelita grubego, raka sutka u kobiet, a także nowotworów jelita grubego. Z kolei nadmierna konsumpcja zmniejsza wchłanianie wapnia, żelaza, cynku oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
W niektórych jednostkach chorobowych duże spożywanie błonnika pokarmowego nie jest zalecane ze względu na ograniczenie wchłaniania wyżej wymienionych minerałów – Fe, Zn, Ca (choroby przewodu pokarmowego, niedokrwistość).
 
Błonnik pokarmowy znajdziemy w następujących produktach spożywczych:
– pieczywo żytnie razowe,
– pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren,
– orzechy,
– suszone owoce,
– warzywa i owoce,
– nasiona roślin strączkowych,
– płatki zbożowe,
– kasze.
 
Zgodnie z zaleceniami WHO zaleca się spożywanie błonnika pokarmowego na poziomie 25 g na dobę.To jest oczywiście kwestia indywidualna i zależy od kilku czynników m.in. od towarzyszącej choroby.
 
Należy pamiętać o odpowiedniej ilości spożywanej wody. Błonnik pokarmowy wiąże wodę. Gdy dostarczamy jej za mało wiążę wodę obecną w przewodzie pokarmowym. Masy kałowe wysychają i możemy mieć problemy z zaparciami.
Warto wiedzieć, że błonnik pokarmowy często wchodzi w interakcję z lekami, co może zmniejszyć działanie docelowe leku. Dlatego warto zachować odpowiednią przerwę pomiędzy posiłkiem bogatym w włókno pokarmowe, a przyjmowanym lekiem.

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *