Pasztet drobiowy
Dla smakoszy pasztetów!
Szukając nowych inspiracji kulinarnych, znalazłem przepis na łatwy, szybki i przede wszystkim smaczny PASZTET DROBIOWY
Składniki:
👉 filet z piersi kurczaka – 60 dag
👉 wątróbka z kurczaka – 10 dag
👉 cebula – jedna sztuka
👉 czosnek – 3 ząbki
👉 bułka (namoczona w mleku) – 1 sztuka
👉 jajka – 2 sztuki
👉 przyprawy – sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, kebab-gyros.
Przygotowanie:
1. Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażać aż lekko zbrązowieją
2. Dodać na patelnię cebulę i czosnek, chwilę podsmażać
3. Dodać przyprawy – majeranku i gałki nie za dużo. Wymieszać.
4. Dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie.
5. Poczekać aż chwilę ostygnie.
6. Przełożyć do miksera (malaksera). Dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka.
7. Zmiksować na gładko.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Wyłożyć wysmarowanej blachy (foremka mała ok. 20 cm)
Piec ok. 40-50 min w 170 st. C
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty ze strony www.wielkiezarcie.com